Dragă Marta Petreu,

marta p

Am citit romanul tău „Acasă, pe Cîmpia Armaghedonului” deja de-un an, dar abia acum mi-am făcut timp să-ți scriu. Îți mărturisesc că era cît pe ce să mă opresc după primul capitol (cel mai lung, parcă). Mi s-a părut un pic haotic, cînd trecut, cînd prezent, o mulțime de oameni: bunici, părinți, copii, nepoți, o mulțime de sate presărate în jurul Clujului – de parcă n-ai știut de unde să-l apuci.

Dar bine că încep să se lămurească lucrurile din capitolul doi și prinde viață povestea celei mai disfuncționale familii din literatura română, din ce-am citit eu pînă acum. Odiseea Micăi, Mamica, Mama noastră, întodeauna cu majusculă, o femeie de dimensiuni mitice, semănătoare de discordie, etern neîmplinită, incapabilă să-și iubească soțul și copiii nedoriți, blestemați de ea însăși, încă de dinainte de a-i naște. („Cu trizăci de lei scăpam de toți tri! Blăstămați să fiți! (…) Vă blastăm. Vă blastăm pe tăți tri. Să șiți blăstămați și să nu vă meargă nimic în viață! Și-u-ați voi de minune să șiți! Mai bine nu vă făceam!”)

E dur tare, Marta, lovește fix acolo unde doare cel mai tare, în ceea ce-ar trebui să fie o familie, în toate relațiile posibile, soț-soție, mamă-copii, tată-copii, frați între ei. E vrajbă și vorbe spuse la mînie, și fapte care vorbesc pentru multe altele lăsate nespuse. E rural, dar Ardealul țărănesc din romanul tău n-are nimic idilic, Cîmpia Transilvaniei e pustie, gri și apăsătoare.

Mă tot mă întreb cum a reușit – cine a reușit – să-l traducă în franceză (poate-or mai fi și alte limbi, nu știu), cu ardelenismele și someșenismele lui, care în capul meu îl limitează geografic foarte mult. Nu știu dac-ai mai scris romane ulterior, verific și citesc, promit!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: