Dragă Alexandra Popoff,

popoff

N-am mărturisit asta public, dar să știi că mă dau în vînt după trivia despre scriitori și viețile lor private. Așa că-ți dai seama că atunci cînd am descoperit cartea ta, The Wives: The Women Behind Russia’s Literary Giants, țuști pe Amazon!

Mi se pare interesant (poate un pic exagerat, dar mă rog, dintre noi două tu ești cea mai informată!) să susții că scriitorii ruși se căsătoreau by default cu femei care aveau cunoștințe și gusturi literare, care erau absorbite de creațiile lor (ale scriitorilor, desigur) și erau oricînd gata să renunțe la propriile cariere și interese pentru a le deveni stenografe, dactilografe, traducătoare sau editoare. Totuși dacă citești cele 6 profiluri de neveste (Ana Dostoievski, Sofia Tolstoi, Nadejda Mandelstam, Vera Nabokov, Elena Bulgakov, Natalia Soljenițîn), îți dai seama că așa e, deși n-aș spune că toți și le-au ales doar pe criteriul ăsta, uneori faptul că ele au ajuns să le fie mîna dreaptă a fost cea mai la îndemînă soluție. Ce e clar cu siguranță e că toate au fost femei extrem de culte, vorbeau cel puțin două limbi străine, erau pasionate de pictură, muzică sau teatru, niște companioane foarte agreabile, iar unele s-au dovedit a fi chiar remarcabile femei de afaceri.

Și-ți dai seama că femeia (și pseudo-feminista) din mine s-a revoltat un pic citind, de exemplu, despre cum Osip Mandelstam i-a îndesat Nadejdei o suzetă în gură, pentru că avea prea multe opinii sau cum umbla Ana îmbrăcată în zdrențe pentru că Feodor pierdea toți banii la ruletă sau cum a copiat Sofia 7 (șapte!) ani „Război și pace”, și nu era ca și cînd n-ar fi avut ce face cu timpul ei (16 sarcini, nu mai știu cîte pierdute și 5 copii care au murit).

Ți-am promis, cînd am citit cartea, că o să caut memoriile Nadejdei Mandelstam pentru că, între noi fie vorba, povestea ei de viață m-a impresionat cel mai mult. N-am uitat.

Tu ce mai faci, ce mai scrii?
P.S. Scuză, te rog, mise en place-ul pozei. Așa-i în secolul 21, cu corectitudinea politică nici matrioșca nu mai este ce era odată.

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: