Dragă Dan Coman,

danc

Îți scriu, iată, la mult timp după ce-am citit vreuna dintre cărțile tale, pentru simplul fapt că am citit recent două cărți care mi-au amintit de „Parohia” ta, și-mi dau seama că deși la momentul citirii, acum 3 ani, nu credeam asta, a rămas cu mine mai mult timp decît aș fi crezut.

Știu că tu te ocupi în general cu poezia, sau poate e greșit să te etichetez, vai nu mai pot cu corectitudinea politică, în fine, iartă-mă dacă îndrăznesc prea mult cînd zic că ești poet în adîncul sufletului, deși scrii și proză, și scurtă, și mai lungă, dar ce ai făcut tu în Parohia e o struțo-cămilă, în cel mai frumos și poetic sens, dacă se poate găsi unul. Nu e nici poezie, nici proză 100%. O proză lirică (?), dacă pot îndrăzni iar o etichetă, mă rog oricum n-are importanță cînd îți place cum sună. Și sună foarte bine, și curge lin, se simte că ești poet, ce mai! Deși are coordonate realiste, cel puțin temporale, o dai ușor în suprarealism (de-aia mi-a și amintit de „Zenobia” am impresia, plus că mi-am dat seama foarte recent că mai bine un pic de suprarealism decît realism magic; mă rog, discuția e lungă, putem aprofunda cîndva), și e populată de niște personaje cel puțin interesante, dacă nu stranii de-a dreptul: un popă microbist pasionat de romane polițiste, un fiu de aproape 30 de ani, dar cam infantil și primitiv, un altul de vîrstă incertă cu handicap sever, o nevastă dură și autoritară, Ninia, șchioapa posesoare de animale fantastice etc. etc. Genial și recomandabil în stînga și-n dreapta.

Să știi c-am citit și „Căsnicie” (ba chiar am dezvoltat împreună cu V. niște teorii interesante în privința unor personaje), am citit și niște povestiri și chiar poezii, dar tot Parohia rămîne preferata mea pînă acum. Și mai trebuie să știi că (și) datorită ție m-am apucat să-l citesc pe Karl Ove, ai povestit tu odată fascinat într-o emisiune despre el și că ai sta cu el la o cafea, ba chiar te-ai dus în Scandinavia datorită lui (sper că-mi amintesc corect și nu fabulez total). Acum ce să zic, eu aș sta cu amîndoi la o cafea, la o adică. Face cinste Knausgaard, că el e cu bani.

Nu știu la ce mai scrii acum, poate corectezi extemporale? Copiii sînt bine, sănătoși?
Ne mai citim, cu siguranță.

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: