Dragă Mara Wagner,

mara

Trebuie să-ți spun din start un lucru pe care l-am gîndit încă de la începutul cărții: dacă eram eu editura Nemira aș fi marketat În spatele blocului pentru YA. Sînt aproape sigură că pe tine, ca scriitoare, te-a interesat mai puțin aspectul ăsta, dar zic și eu că poate așa ar fi ajuns mai ușor sub nasul adolescenților, cărora, dacă-mi permiți, cred eu că li se adresează romanul de față.

Dar să nu ne mințim, că și noi ăștia de am trăit faimosul deceniu am savurat la fel de bine povestea. Eu personal, pentru că m-am regăsit în probabil toate situațiile Mariei, minus sărutul săruturilor, pe terenul de sport. În plus, crescînd eu într-un oraș cu tradiție în gimnastică, în spatele blocului mai performam la bară sau bîrnă, care era o țeavă de gaz, iar în verile fără olimpiade, aveam Mamaia fetelor de la bloc, o încîntare pentru vecini, presupun. Să nu mai zic de „Cîntarea României” în, ce să vezi, taman anul de grație 1987! Ocazie cu care l-am cunoscut pe Manu al meu, care se numea Cristi (l-am stalkuit acum cîțiva ani pe Facebook, nu s-a schimbat prea mult), care avea un mare defect, și anume că era prieten, coleg și vecin cu Bogdan, de care na, îmi plăcea, dar (și) mai în ascuns.

Oricum, să știi că personaja mea preferată din carte e Doina, care nu se omora cu curățenia și prefera să citească sau să facă alte lucruri, să tricoteze, să facă fuste cu volane sau clătite. Sper că într-o bună zi va intra în istoria literaturii drept una dintre cele mai destupate și vizionare mame. Vitoria Lipan who?

Și, după cum ți-am mărturisit deja, m-ai făcut de-am scotocit după scrisori vechi de 26 de ani, pe care mi le-am scris cu fostele colege și vecina mea de la 3, G., o fată îngrozitor de deșteaptă și incredibil de frumoasă, care a și murit de miocardită virală la un an după ce nu ne-am mai văzut, iar la înmormîntarea ei am ascultat eu prima dată Send Me An Angel de la Scorpions, și de atunci nu mai pot să ascult piesa asta fără să mă gîndesc la ea.

Dar să nu încheiem într-o notă atît de tristă! Știu că scrii, și mă bucur că scrii, și-ți doresc să te lase copiii și mîțele să scrii, dar îți mai zic doar, în secret, că eu cred că adevăratul tău talent de povestaș se vede în fragmentul ăla minunat cu cearta părinților intercalată cu Albă ca Zăpada.

Te îmbrățișez,
L.

Reclame

2 gânduri despre „Dragă Mara Wagner,

Adăugă-le pe ale tale

 1. Mulțumesc, dragă cititorule, pentru aprecieri și încurajări. Să-ți povestesc ceva. Azi dimineață, duminică cețoasă de noiembrie, a trecut fratele meu pe la noi, să ne bem cafeaua împreună. Povesteam despre o pană de curent întâmplată săptămâna trecută în sectorul 2 și cum, trezindu-ne brusc cu toții pe întuneric pentru circa o oră, n-am prea știut că se facem. Nici treabă, nici relaxare, nu tu citit, nu tu TV, calculator sau stat pe telefon – când e pană de curent salvezi bateria rămasă pentru cazuri urgente.
  – Ce naiba făceam în fiecare seară, când eram mici, pe întuneric? Nu ne plictiseam? l-am întrebat pe fratele meu.
  – De toate, odată am prăjit slănină, mai știi?
  Fratele meu e mai tânăr decât mine, memoria lui mai bună.
  – Cum așa?
  – Îți mai aduci aminte că aveam furculițele alea mici, cu doi dinți, ca niște țepușe? Și m-ai învățat într-o seară, când nu era curent, să-mi tai slănină, să o înțep în furculiță și să o prăjesc la lumânare.
  – Așa am făcut? am întrebat și am zâmbit, pentru că îmi amintisem brusc.
  – Da. Și toată seara am prăjit amândoi slănină la lumânare și picuram grăsimea pe pâine și o mâncam și ne distram. Și în bucătărie mirosea ca la iarbă verde.
  Așa să știi, cititorule, și precis știi, că noi puteam aduce veselia unui picnic de vară într-o bucătărie neîncâlzită și întunecată în plină iarnă. Că a fost și rău, și bine, dar mai mult bine. Și că o slănină prăjită la lumânare cu treizeci de ani în urmă te poate bucura la fel de tare și când ești mic, și când ești mare.
  Cu drag,
  M.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: