Dragă Mathias Énard,

enard

Am găsit cărțulia asta a ta (Vorbește-le despre bătălii, regi și elefanți), extrem de apreciată de liceenii francezi, din cîte îmi dau seama, foarte adorabilă. (Te rog să mă ierți, nu folosesc niciodată „adorabil”, dar n-am găsit alt adjectiv la îndemînă.) Să știi că nu mă omor după ficțiune istorică, dar o poveste (scurtă, așa, ca pentru liceeni) despre cum a ajuns Michelangelo la Constantinopol pe la 1500 – da, te rog! Ai reușit să mi-l faci pe artist, față de care nu nutream nici un fel de sentiment, în afară de respect, foarte simpatic și uman. În primul rînd m-am întrebat cum mirosea, pentru că după cum ne spui (și presupun că te-ai documentat serios înainte), nu se spăla niciodată. Nu cred că mai intri în multe detalii despre abluțiuni pe urmă, și nu știu dacă e consemnat pe undeva, dar sper că la un moment dat, în scurta lui ședere la Constantinopol, a profitat de băile turcești. Dar, trecînd peste acest minor detaliu, ce mirosuri, ce culoare, ce lumină în orașul ăsta! Și cîtă viață! Ce de intrigi! Pumnale, văluri, maimuțe, elefanți!

Totuși, pentru că vreau să rămînem amici și simt nevoia să fiu sinceră, îți mărturisesc că nu m-am împăcat complet cu stilul cărții: or fi de vină frazele scurte, jurnalistice (trebuiau să-mi sune mai poetic, poate) sau timpul prezent, care sună puțin disonant în povestea noastră?

Dar să nu ne despărțim într-o notă tristă! Am notat deja „Busola”, despre muzicologul insomniac, pe care-l plimbi din nou, așa cum îți place ție, prin Orient. Ne mai citim!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: