Dragă Rupi Kaur,

kaur

După cum ai auzit, probabil, eu nu sînt o foarte mare amatoare de poezie, probabil nici n-o apreciez cum se cuvine, dar trebuie să știi că dintre cele două-trei volume pe care le-am citit anul ăsta, unul e ”Milk and Honey” al tău. Trebuie să-ți spun – iartă-mi nepolitețea – că mă așteptam să fie pe de-a-ntregul excepțional, ca în cazul cîtorva poezii pe care le găsisem răzleț, dar n-a fost să fie (poate cel mai mult pentru faptul că nu-mi sună mie a poezie, ci a colecție de gînduri – trebuie să avem o discuție serioasă despre asta, mă simt corijentă la receptarea poeziei, deci iau toată vina asupra mea), dar faptul că a fost bestseller New York Times (și tradus de urgență în multe limbi) vine să mă contrazică din plin. Am zis că nu mi s-a părut excepțională, dar revoluționară e, și nu m-a lăsat indiferentă cartea ta. Deloc. Și știi de ce? Păi în primul rînd prin temele pe care le diseci: iubire, abuz, violență, vindecare etc. Hello, sîntem în 2017, sigur că vrem să citim despre toate astea! Bine că sînt fete ca tine și ca Eimear McBride, care să scrie direct, brutal și visceral despre experiența feminină. (Metaforic vorbind, uneori mai avem nevoie și de pumni în stomac, nu doar mîngîieri blajine pe creștet.) Unde mai pui că volumul tău mai primește puncte și la capitolul vizual (aici trebuie să fiu sinceră și să recunosc că ilustrațiile tale mi-au plăcut foarte mult).

Să știi că și în România te citesc oamenii, editura se lăuda cu un al doilea tiraj în doar 3 luni, cu toate că am impresia că publicarea cărții a trecut aproape neobservată în media. Pentru mesajul ei puternic, #NoIsNo#metoo și alte hashtaguri de sezon, „Lapte și miere” merita mai multă vizibilitate, impact, să sară-n ochi, să vorbească lumea în versuri și desene pe post de citate motivaționale. Să-i trimitem eventual o cafea băiatului de la marketing & PR, să fie mai pe fază!

Tu văd că între timp ai scos o carte nouă, pare mai luminoasă și mai optimistă, biletele la performance-urile tale se vînd ca pîinea caldă, pare că-ți merge bine!
Ne mai citim!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: