Dragă Sarah Perry,

essex

Am vrut să mai treacă ceva timp, să ajungem barem în noiembrie dacă nu chiar decembrie, ca să decretez că „The Essex Serpent” e cea mai bună carte citită de mine în 2017, și asta în condițiile în care am citit multe cărți bune și foarte bune. Ahem! Se prea poate ca asta să fie din cauză că am o ciudată apetență pentru iubiri imposibile, și-ți dai seama c-am pus la corazon niște chestii care se întîmplă aici la tine în roman, dar, DAR! l-aș fi iubit oricum și fără asta.

În primul rînd pentru atmosferă. Eu n-am călcat vreodată în Essex, dar pot să spun cu certitudine cum e și cum miroase, pentru că după multe luni, încă am în nări miros de apă sărată și alge, iar dacă închid ochii aproape că văd zona aia mlăștinoasă împăienjenită de licheni, podbal și ciuboțica-cucului.

Și-apoi, dragă Sarah, cum să n-o iubești pe Cora! Tînără, văduvă, deșteaptă, feministă avant la lettre, gata să-și schimbe corsetul pe haine bărbătești și să exploreze mlaștinile în căutare de fosile. Și dacă șarpele, creatura mitică despre care șușotesc toți localnicii, nu e de găsit, atunci e Will, puternic, credincios, frumos, încercat și foarte însurat. Ah, dragă Sarah, ce mai poveste victoriană ai țesut tu aici! Ce de trăiri! Cum le așezi frumos față în față: credința și știința, prietenia și iubirea, mitul și realitatea. Printre care strecori doze serioase de medicină, feminism și un strop de socialism.

Nu știu cu ce-ți ocupi timpul momentan, sper că nu pierzi vremea aiurea, ci stai frumos la birou și scrii, așa cum îi stă bine unui scriitor de succes. (Da, da, știu despre cartea cu potopul, n-ai grijă că urmează).

xoxo,
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: