Dragă Radu Niciporuc,

IMG_4011

Și pe tine, ca de altfel încă destui autori de la noi, te-am descoperit invitat fiind la All You Can Read, știi tu, emisunea lui Marius Chivu. Am cumpărat volumul tău de proză scurtă imediat după emisiune, dar, cum de tsundoku nu prea scăpăm, a rămas că-l voi citi cîndva, într-un curînd care s-a tot prelungit. Pînă în vară, cînd vorba nu mai știu cărui cronicar, Pascal n-a mai desenat corăbii, și te-ai dus în raiul scriitorilor sau al marinarilor sau – și mai bine – al scriitorilor marinari, împreună cu Melville, London, Conrad și ceilalți, unde-mi imaginez (clișeistic) că beți toată ziua rom, discutați literatură și spuneți glume deocheate.

Să știi că eu nu mă omor după povești marinărești, așa că trebuie să fiu sinceră, povestirile tale mi-au plăcut așa și-așa, unele mai mult, altele mai puțin. Dar asta e o chestiune de gusturi, de fapt talentul tău de povestaș răzbate dincolo de preferințele mele și dac-am rămas cu ceva, e atmosfera ușor exotică, ușurătatea cu care te miști între planuri și însingurarea (mai ales cea a lui Pascal din „Pascal desenează corăbii”, preferata mea imediat după „Don’t kill me, my friend”).

Să mai știi că eu nu cunosc nici acum, și probabil n-o să cunosc niciodată, diferența dintre babord și tribord, probabil dacă citeam mai mult Jules Verne în copilărie, cum făceau toți cei de vîrsta mea, aș fi fost mai în temă. Mă tem că pe mine m-a interesat mai mult cum îl iubea Mary Grant pe căpitanul John Mangles, decît alte detalii tehnice.

Am tot vrut, toată vara, să-ți aduc un mic omagiu și să fotografiez cartea ta lîngă mare, dar nu mi-a ieșit decît într-un noiembrie friguros, și nici n-am prins vreo corabie în cadru. Dar nu te superi tu! Iar dacă de citit nu o să te mai citesc, poate măcar vreuna dintre traducerile tale din sud americanii ăia imposibil de tradus.

Vînt bun din pupa!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: