Dragă Colm Tóibín,

FullSizeRender 72

Mai ții mine noiembriele din 2011, cînd citeam Brooklyn, cocoțată în vîrful patului? Dar toamna de acum 3 ani cînd citeam The Master și m-am amorezat complet și definitiv de tine? Ei, normal că nu ții minte, ești un tip ocupat, scrii cărți, publici articole prin ziare și reviste, ții cursuri, ai și tu o viață, înțeleg. Sper doar că mă ai pe speed dial în caz de nevoie. Doar ca să rămînă pentru posteritate, cînd ți se va publica corespondența, eu ți-am prezis Nobelul încă din 2014. Da, bine, pe tine nu te interesează trivialitățile astea, dar zic și eu, cu un bob de speranță. (Nu acel Bob!)

Ți-am citit multe cărți între timp, și Nora Webster, și The Testament of Mary, The Blackwater Lightship, și mai recent House of Names și se dă o luptă, dragul meu, se dă o luptă. Într-un fel, aș vrea să te păstrez doar pentru mine, că doar EU te-am descoperit!, pe de altă parte, însă, aș vrea să te citească toți, ca să te povestim, să te disecăm, să te luăm la întrebări, să-ți invidiem sensibilitatea și estetismul, să-ți iubim și urîm deopotrivă mamele și pasiunile, cînd temperate, cînd vulcanice. Încă n-am avut tăria să mă uit la Brooklyn – filmul, deși îl iubesc în mod deschis și pe Hornby, știu că e imposibil să redai în imagini și dialoguri toate subtilitățile, și de asta mi-e un pic frică. Înving eu și asta!

Dacă nu m-aș face de rușine, ți-aș mărturisi și că am avut impresia că te-am zărit prin cartier cu mai mult timp în urmă și am început să te urmăresc, împingînd un cărucior cu un copil de 2 ani, dar oh! nu erai tu. Era un obișnuit al locului, l-am văzut de atunci de mai multe ori, mereu însoțit de același bărbat cu geacă de piele. Să știi că nu mă las, și odată tot ne vedem.

E posibil să te mai înșel ocazional, poate chiar cu cîte-un compatriot de-al tău (Donal Ryan, la tine mă uit!), dar, ca în marile iubiri, tot la tine mă întorc, fii pe pace.

xoxo, amorași, inimioare

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: