Dragă Irina Teodorescu,

FullSizeRender 83

În primul rînd trebuie să știi că mereu îți spun – din greșeală – Irina Marinescu, știm amîndouă de ce, probabil li se întîmplă multor scriitori să fie confundați cu personajele lor. Sau poate e doar impresia mea.

Irina dragă, am citit cartea ta deja de vreun an, așa că mă ierți dacă nu mai am detalii în minte, dar, cumva, atmosfera din romanul tău a rămas cu mine. Știu că ai primit (cel puțin) un premiu pentru „Blestemul tîlharului mustăcios”, în Franța, unde de fapt locuiești și scrii, dar dă-mi voie să cred că tot românii sînt cei care-l apreciază mai bine, pentru subiect și personaje. Iar dacă mă înșel, te rog să mă tragi de urechi și să mă corectezi. Adică eu cred că Marineștii, blestemați de către un haiduc cu fasole bătută prin mustăți, care o duc din ghinion în ghinion pînă în anul 2000, plus tot destinul lor mioritic, le sînt mai familiari românilor (fie și doar pentru fasolea aia bătută).

Eu m-am simțit perfect în mijlocul poveștii tale, cînd comică, cînd tragică și ușor necuviincioasă, într-un amalgam de personaje mai mult sau mai puțin duse cu pluta și întîmplări ciudate care se întind pe mulți ani, trec prin cele două mari războaie și ajung pînă în comunism.

Iar dacă subiectul și personajele mi se par autentic românești, cum ziceam, stilul și dialogurile mi s-au părut franțuzite, venite pe unde sumbro-umoristico-cinematografice direct de la Jean-Pierre Jeunet și al lui „Delicatessen”. Și da, dacă te întrebi, bineînțeles că mi-ar plăcea un film după cartea ta.

Văd că ai publicat recent un alt roman, abia aștept să-l citesc!
Spor în toate!
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: