Dragă George Eliot,

IMG_4702

Îți scriu în grabă, deși, crede-mă, cartea ta numai așa n-am citit-o. După cum îți închipui, mi-a luat mai bine de o lună să trec prin cele 900 de pagini. Poate te întrebi cum de am ocolit-o pînă acum, ei bine răspunsurile pot varia, de la „habar n-am” pînă la „am trișat cu talent” cînd a fost vorba să o citesc la modul obligatoriu, dar adevăratul răspuns e habar n-am, căci și să fie vorba de a doua variantă tot nu-mi amintesc, mă lasă memoria, vezi tu.

Dar, draga mea, află că s-o fi citit la 19-20-21 de ani sau poate chiar mai devreme, aș fi dat cu ea de toți pereții, sau măcar de primul ieșit în cale. Pentru că, după cum zicea buna noastră prietenă Virginia Woolf, acesta e un roman pentru oameni mari, iar în floarea tinereții, să fim serioși, numai la mariaje problematice nu ne stă capul (ca să nu zic nimic de religie și politică!) Adică na, poate unora le stă capul, dar eu am fost mai superficială . Unde mai pui că precis m-aș fi amorezat de Will Ladislaw, care, uite-acum, cu ochii maturității, mi se pare genul siropoșel, lipsit de profunzime și în general un tip căruia Dorothea mai bine i-ar fi dat pace, dar încurcate sînt căile amorului, și cred și eu că după uscătura de Casaubon, acest june prim cu preocupări neclare e o gură de aer proaspăt.

Georgie dragă, nu doar că mi-a plăcut mult Middlemarch, ba chiar, ține-te bine!, plănuiesc să-l recitesc cîndva. Dacă nu în viața asta, în următoarea sau măcar într-una paralelă. Pentru umor și sarcasm, pentru personajele realiste care nu sînt super-femei sau super-bărbați, pentru ochiul tău vigilent, și în general pentru felul în care ai pus pe tapet acele lucruri pe care surorile tale (pre)victoriene le-au cam lăsat deoparte.

Noi am mai avea una, alta de împărțit (Adam Bede sau Daniel Deronda, de exemplu) așa că presimt că ne mai vedem!

xoxo,
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: