Dragă Attila​ Bartis,

 

IMG_4848Ne-am întîlnit, nu știu dacă-ți amintești, în 2009, la Cluj, cînd ai venit să lansezi „Plimbarea”, însă eu, vrînd să par cunoscătoare și un fel de fan ți-am cerut autograf pe „Tihna”, pe care o citisem cu doi ani înainte și pe care n-am ezitat s-o recomand în stînga și-n dreapta de atunci. Și-o s-o fac în continuare, doar că acum o s-o recomand la pachet cu „Sfîrșitul” (să nu crezi că mi-a scăpat apetența – sau concidența?, nu cred – pentru titluri scurte și puternice).

O să rămîn din „Sfîrșitul” cu niște puternice imagini vizuale, așa cum poate ai și vrut (deși nu știu dacă scriitorii își fac proiecții de felul ăsta vizavi de cititori), și-o să remarc și eu, ca atîția alții, o corelație perfectă între capitole(le scurte) și fotografii (alb negru, se înțelege), rămîn și cu un personaj angoasat, legat prin fire (ne)văzute și (ne)știute de un trecut dur și întunecat, un artist care nu se vrea artist, doar fotograf, în fine, un bărbat tulburat, aproape incapabil de trăiri exterioare, avînd relații cu o graniță invizibilă între iubire și ură. Ah, da! Și mai rămîn cu Rippl-Rónai și André Kertész, pe care i-am descoperit mulțumită ție.

N-o să-ți ascund, dragă Attila, că te-am comparat vrînd-nevrînd, cu alți scriitori maghiari citiți de mine recent, și-am sesizat – nu știu cît de corect – o aplecare către subiecte incomode, personaje încrîncenate și relații deficitare, un trecut apăsător care prinde cu ghiarele și nu dă drumul, o atmosferă greu de suportat chiar și în cele mai optimiste dintre situații.

Tu fă-ți treaba, scrie în continuare, îmi fac și eu treaba și te pomenesc pe unde pot și ne auzim la următorul roman, sau cine știe, iar față în față pe te miri unde!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: