Dragă Yoko Ogawa,

ogawa

Mi s-a făcut azi dor de ceva scris de tine, și-am zis să-ți scriu. Nu ți-am zis, dar prima dată am auzit de tine acum vreo patru ani, cînd am și citit cîteva nuvele. Cum se zice disturbing în română? Că fix așa sînt ele, și cam tot ce scrii tu, presupun. Nu cred că ești genul care să abordezi subiecte ușoare, luminoase, finaluri fericite, ție îți plac subiectele astea întunecate, care absorb cititorul, personaje instabile, situații ușor înfiorătoare, asezonate cu un pic de sînge. Sau miere. După posibilități.

Așa. Iar anul trecut am zis că nu degeaba încă îmi amintesc atmosfera stranie din nuvelele tale și senzații ciudate, musai să citesc și Revenge, volumul ăsta de proză scurtă. Și bine am făcut, normal, că mi-au plăcut peste poate. Ciudățele cît curpinde, într-un stil japonez minimalist, în care toată lumea e cuminte, își vede de apartamentul propriu, merge conștiincios cu metroul, admiră cireșii înfloriți pînă cînd, fără să se fi anunțat, zbang! se întîmplă ceva un picuț grotesc, după care se termină povestea și treci frumușel la următoarea. Doar că șmecheria cea mare e că fiecare povestire preia cîte un element, uneori de-a dreptul minuscul, din povestirea anterioară (un personaj, o prăjitură cu căpșuni, un morcov în formă de mînă), așa că la final ne alegem aproape cu o nuvelă. Sau cel puțin cu un volume de povestiri perfect închegat. Înțeleg că e un device pe care l-au folosit mai mulți, dar eu la tine l-am descoperit, dragă Yoko, și tare mi-a mai plăcut.

Bine că mai ai niște romane pe care nu le-am citit, e bine să știu că am un back-up, cînd am chef de ciudățenii impecabil scrise.

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: