Dragă Constanța Vintilă-Ghițulescu,

FullSizeRender 95

Dacă mi-ar fi zis mie cineva acum vreo 20 de ani că o să ajung să citesc cîndva istorie de plăcere, i-aș fi rîs în față. Dacă fac un exercițiu de memorie, nici măcar nu-mi amintesc cine mi-a fost prof/ă de istorie în ultimii 3 ani de liceu. Suprinzător, mi-i amintesc pe toți ceilalți, din clasa a 5-a pînă într-a 9-a. Pentru mine istoria a însemnat întotdeauna memorat date și ani de domnie. La o adică, mai interesează pe cineva, odată ce dă bacul (dacă o mai fi istoria obligatorie, pe vremea mea nu era), între ce ani a domnit Cuza sau din cine era formată Antanta? Pariu că nu. Ori n-oi fi avut eu profi care să-mi insufle interes & drag de trecut, ori nu s-a prins nimic de mine.

Citind „În șalvari și cu ișlic” și „Patimă și desfătare”, realizez că-mi plac foarte mult părțile de cultură și civilizație și e fix ceea ce am ratat cu brio în școală (ce mai contează din vina cui). Dacă mi-a plăcut să citesc despre mesele boierilor, cafelele și narghilele bărbaților, sulimanurile domnițelor și alte picanterii? Și încă cum! Dar interesant și oarecum șocant a fost și să citesc despre discriminarea de gen (cum împărțea mitropolitul, dragul de el, dreptatea, așa încît femeile să fie umilite public, bătute și trimise la mănăstire, iar bărbaților să li se treacă cu vederea infidelitățile). Aș că vezi tu, dragă Constanța, avînd eu carențele astea, nu doar că te-am citit cu plăcere (inclusiv notele de subsol, să ne înțelegem!), dar m-am pus pe săpat și arte cărți din colecția faină de la Humanitas. Și-am văzut și „Aferim!”, care vine ca o completare firească și necesară.

Observ că ritmul meu cu cărțile tale e cam una la doi ani, așa că anul ăsta aș face bine să citesc „Evgheniţi, ciocoi, mojici”, care mă așteaptă de ceva vreme, iar pînă atunci poate tu mai scoți o carte, ca să am de rezervă.

Chapeau!

L.

Reclame

3 gânduri despre „Dragă Constanța Vintilă-Ghițulescu,

Adăugă-le pe ale tale

  1. Mi-am cumpărat și eu „Patimă și desfătare” de Crăciun. Of, ar trebui să mă dau jos de pe youtube și să m-apuc serios de citit. Mersi de impuls! 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: