Dragă Gail Honeyman,

gail

Îți scriu pe fugă, iertare, sînt gata să plec într-o excursie.

Nici nu mi-am dat seama cîtă nevoie aveam de povestea lui Eleanor Oliphant pînă am început să citesc. Încep deja cu o paranteză, și-ți spun că am simțit-o ca fiind din aceeași familie spirituală cu The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry și The Love Song of Miss Queenie Hennessy ale lui Rachel Joyce, pe care le iubesc absolut și definitiv. Aceleași personaje simple, liniștite, care duc o viață aparent banală, dar care ascund, în spatele acestei banalități, o existență încercată și îndurerată, lives of quiet desperation, cum ar zice amicul Thoreau. Ba, dacă mă gîndesc bine, Eleanor ar putea fi varianta feminină a lui Don Tillman din The Rosie Project.

Ca să-ți zic două vorbe despre ce mi-a plăcut în mod deosebit la Eleanor Oliphant is Completely Fine: 1. Că Eleanor e obsedată de limbă și limbaj, iar dialogurile dintre ea și oricine sînt o delectare. 2. Faptul că pe măsură ce viața ei începe să devină suportabilă și să se însenineze, începem să aflăm detalii deloc plăcute din trecutul ei, cu porția, pînă la final. Foarte isteață paralela asta și foarte bine ți-ai dozat detaliile. 3. Că nu l-ai creionat pe Raymond în eroul salvator clasic, de care prințesa se îndrăgostește la final și au trăit fericiți pînă la adînci bătrîneți. Acum îmi dau seama că de fapt ți-ai lăsat loc pentru o continuare a poveștii, deși din partea mea, poți s-o lași liniștită așa, mai sînt subiecte pe lume.

N-o fi vreo capodoperă a literaturii cartea ta, dragă Gail, dar e relaxantă, amuzantă și emoționantă, ba mai și aduce în discuție subiecte delicate și dificile fără să arate cu degetul sau să dea soluții universal valabile.

Eu una aștept atît filmul, cît și următoarea ta carte.
Sláinte!
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: