Dragă Dinu Guțu,

interventia

Doar ce-am terminat ieri romanul tău și țin să-ți zic niște lucruri (mă vei scuza că le pun cu liniuță):

În ce mă privește, romanul tău putea fi bine-mersi o colecție de povestiri, asta pentru că nu l-am simțit prea închegat, deși se repetă teme și personaje. Dar asta nu e, desigur, relevant.

Am învățat din el că pe ultrași nu îi preocupă fotbalul în sine, ci comunitatea, băutura, deplasările și hainele de firmă, iar viața în SNSPA și scrisul de proiecte europene suck pe multe niveluri.

Personajele sînt vii și colorate, deși cam mult își bagă și scot uneltele din dotare, dacă e să mă-ntrebi pe mine, dar, recunosc, nici nu știu să mai fi citit o carte aflată așa de la marginea societății (și-a literaturii contemporane), iar pe mine și pe naratorul tău ne desparte cel puțin un deceniu și o îndelungată existență pronvincială (a mea, desigur). Cu toate astea (personaje vii etc.), nu m-a sensibilizat nici unul, nici măcar Vlad – un alter ego al tău, ni se tot spune. Adică are experiențe, i se întîmplă lucruri, dar eu ca cititor n-am reușit să mă atașez de el, să-mi pese, să țin cu el, înțelegi tu.

Partea foarte bună e că Intervenția se citește rapid, e alertă și amuzantă, un stil care ar putea prinde foarte bine la generația tînără de cititori, mai ales cei porniți să dea în cap din principiu literaturii contemporane. Sigur că m-aș putea lipsi de expresii adoptate din engleză, dar ce știu eu? Limba evoluează și noi cu ea, asta e.

Să nu închei pînă nu-ți zic de capitolul meu preferat, Ferentari în aprilie, care m-a distrat copios, că bîrfe și anecdote despre scriitori & co. aș putea citi toată ziua, fără să mă satur.

Te las, că poate ai treabă, acum văd că trebuie să-ți cauți altă platformă unde să scrii (regretăm, mie-mi plăcea Art7), ne mai citim.

L.

P.S. Cumpărarea și citirea acestei cărți se datorează Laviniei Braniște, pe care tu o amintești în mulțumiri :D. Iată o strategie bună de marketing de adoptat pentru viitor pentru tinerii scriitori. Dacă vreți să vă cumpăr și citesc cărțile, amintiți-o pe Lavinia B. pe undeva.

Reclame

2 gânduri despre „Dragă Dinu Guțu,

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: