Dragă Bogdan-Alexandru Stănescu,

 

kaspar hauserÎn copilărie, cînd primeam dulciuri, aveam obiceiul să-mi păstrez ceva bun pentru mai tîrziu, și cînd toți ceilalți copii își terminaseră deja porția, eu mai aveam cîte o ciocolățică pusă deoparte. Așa mi se întîmplă cîteodată cu unele cărți, le țin la păstrare pentru mai tîrziu, niște plăceri amînate. Așa am amînat “The Secret History”, știind eu foarte sigur c-o să-mi placă, ceea ce s-a și întîmplat, așa amîn (de cîți ani deja?) “Purity”, așa mi s-a întîmplat și cu „Kaspar Hauser”. Am citit „Barbut” în Iocan și-am știut de-atunci c-o să-l iubesc și că trebuie să-l pun la păstrare. Dar nu s-a putut amîna prea mult.

N-o să m-apuc să te felicit pentru premii și acolade, pe care le meriți din plin, o știu cititorii, criticii și dătătorii de premii. N-o să m-apuc nici să zic nici ”faith in Romanian literature restored”, cum am văzut că e la modă, pentru că nu mi-am pierdut niciodată încrederea în ea, și-asta o spun oricum doar amatorii. Și nici despre cît de mișto e scriitura ta, fluidă, intensă și sugestivă sau despre trimiterile finuțe către artă, mitologie sau literatură, pentru că nu tu trebuie s-auzi lucrurile astea, să le citească ei, cititorii, dacă vor să se convingă.

Am vrut numai să-ți spun c-am stat mereu lîngă Bobiță și l-am iubit așa cum îți iubești cireșarii cînd ești copil, și mi-a venit și mie să plîng cînd plîngea el și-și mușca buzele pînă la sînge, că l-am iubit pe Tătuțu pînă-n Vatra Luminoasă și-napoi, și-am simțit toți lupii și demonii ăia care l-au crescut și format pe teribilul și cinicul Bobiță Hauser, pe stradă în mahala, în curtea vagon, la crematoriu, și în eternul Tender Bar.

Nu știu cu ce te mai ocupi acum în afară de Polirom și traduceri, sper că ai timp de scris, spune-mi și vorbim cu cineva să scoată copiii afară la joacă, să ai timp și liniște, poate mai primești o rezidență undeva.
Ah, da, iar despre biblioteca Polirom, am un singur lucru să-ți zic: Amor Towles, ”Rules of Civility”. Trust me!

Bineînțeles că ne mai citim, pe unde s-o nimeri!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: