Dragă Madeline Miller​,

circe

După cum spune un simpatic critic în Washington Post, dovezile sînt puține, însă e foarte probabil ca prima pussy hat să fi fost tricotată de Circe. Iar meritul pentru căciuliță vi-l împărțiți, zic eu – ea pentru calitățile ei (era să zic de necontestat, dar LOL, știm noi cum e cu tradiția orală – în fine), puternică, deșteaptă, frumoasă, independentă și (mamă) singură, tu pentru c-ai pus-o în lumina reflectoarelor fix acum, la momentul oportun (#metoo & co).

Așa ca paranteză, nu știu dacă știi, dar noi în România am crescut cu Legendele Olimpului, de acolo și niște minime cunoștințe de mitologie și eventual ceva interes ulterior. Dar, drept să-ți spun, nu mai știu dacă Alexandru Mitru o menționează pe Circe, aș paria doar pe Ulise și eventual pe Penelopa.

Ce mi-a plăcut mie la cartea ta, în afară de faptul că te captivează de la început pînă la sfîrșit, e felul în care ai crescut personajul Circe dintr-o nimfă semi-anonimă la femeia puternică (OK, vrăjitoare, fie) cu care ajungi poate nu chiar să te identifici, dar cel puțin să te compari, că are și ea defectele și temerile oricărei femei (dar și pămînt pe sub unghii, nu manichiură semi-permanentă). Iar dacă ești bărbat, să te întrebi dacă ai fi fost transformat în porc sau nu (cel mai probabil da). Sigur că, lucrînd cu materialul clientului, o bună parte din roman e o telenovelă mitologică, dar dincolo de iubiri pasionale în toate combinațiile posibile, răzbunări și trădări, avem o scriitură foarte faină, subtilă, umor fin și niște pasaje de toată frumusețea și poezia.

Nu mă interesează despre cine și ce e următorul tău roman*, eu mă abonez de pe acum, am zis! Și deja țin pumnii pentru Women’s Prize for Fiction de la anu’, Costa și ce-o mai fi.

*Totuși, fă cumva să fie tot cu mitologie. Pa!
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: