Dragă Kamila Shamsie​,

kamila

Profit de faptul că ești pe punctul de a veni la FILIT Iași​, și deși presupun că ești ocupată cu pregătit de notițe sau bagaje, o să-ți scriu pe scurt despre experiența mea cu Home Fire, că tot am citit-o de cîteva luni, m-am luat cu altele și am uitat.

În primul rînd, spre rușinea mea, eu nu știam nimic despre tine pînă anul trecut cu Man Booker. Te-am lăsat atunci să treci neobservată, dar anul ăsta cînd ai cîștigat Women’s Prize for Fiction și tot îmi apăreai prin feeduri mi-am zis că nu se mai poate așa, trebuie să ne împrietenim cumva. Și dă-ți seama, ce supriză faină să descopăr—într-un an în care am ca obsesie tot ce e legat și inspirat de mitologie—că Home Fire e o repovestire a Antigonei.

Acum, despre reinterpretări și repovestiri putem discuta o gămadă (mai ales eu, ți-am zis: obsesie!), deși prefer să rămîn în poveste, în atmosfera originală, faptul că tu iei toată acțiunea și o transferi din Teba antică în Londra zilelor noastre, face lectura să devină nu doar foarte atractivă și contemporană, dar și pe mine, ca cititoare, mai vigilentă, atentă să urmăresc paralele, asemănări, deosebiri. Și iată una dintre asemănările care mi-au plăcut: nu doar că păstrezi aproape toate personajele originale din tragedia lui Sofocle, dar le-ai păstrat și numele, cu mici transformări contemporane, așa că Antigona devine Aneeka, Ismene-Isma, Creon – Karamat etc., musulmani cu toții.

Ceea ce faci tu genial cu reinterpretarea asta e că aduci în discuție un conflict extrem de actual și de arzător: lumea musulmană, imigranții (cu dorința și nevoia de integrare în noua țară), ISIS. Karamat Lone nu e, deci, un conducător oarecare, ci taman ministrul de interne, care și-a construit agenda militînd pentru nevoia (în lipsa unui alt termen care să sublinieze obligația) imigranților de a se integra în societatea britanică, într-o epocă în care asumarea și păstrarea identității e parcă mai importantă ca oricînd. (Ca un făcut, recent numitul ministru de interne britanic se trage tocmai din părinți pakistanezi!)

M-a dat peste cap cartea asta a ta incomodă dar necesară, felul în care ai creionat și crescut tensiunea poveștii, atmosfera și personajele (ce mult mi-ar fi plăcut mai mult din Isma, dar ce puternică și genială e Aneeka), s-a revoltat și părințenia în mine la un moment dat—cum să-i spui copilului tău “don’t try to develop a spine, you weren’t built for it”, cum, cum?!

Te las, dragă Kamila, iartă-mă că m-am lungit atît, voiam doar să-ți zic că dacă eu aș fi la Iași zilele următoare, n-aș rata evenimentele cu tine, sper ca Polirom​ să traducă și romanul ăsta al tău cît de repede (Kartografie a apărut deja la ei), și vezi, pune ceva haine groase în geamantan, mama zice că deja a pornit centrala.

Te urmăresc în continuare cu interes!
XO,
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: