Dragă Sarah Moss,

tidal zone

Știam de ceva vreme de The Tidal Zone (de doi ani, mai precis, cînd a făcut turul internetului), dar a trebui să aud ceva detaliu din ăsta nesemnificativ (cred că era ceva legat de middle class-ul britanic) într-o discuție ca să zic „da, băi, chiar, hai s-o citesc!”

Și-am citit-o. Așa, mai pe bucățele, că un pic m-a cam răscolit, n-am putut să mă arunc cu totul în ea. Sînt cărți și cărți, știi tu. Cărți cu care te bagi sub pătură, de care te bucuri, pentru că-ți dau o stare de bine, îți zburdă imaginația etc. și cărți din astea incorfortabile, cu care te trezești că-ți pun pe tavă situații mai puțin plăcute, lucruri pe care vrei să le eviți (și-n viață, și-n cărți), dar cumva tot te atrag magnetic.

Știi la ce mă refer. Dacă ești părinte, să zicem, nu te dai în vînt după cărți scrise la persoana I de către părinți cu copii bolnavi sau pe moarte, care trăiesc cu teama în suflet 24 din 24. Părinți care se luptă cu (sau mai și lucrează într-)un sistem medical care funcționează prost, într-una dintre cele mai dezvoltate țări din lume. Și totuși, sînt lucruri care se întîmplă, iar eu am citit pentru c-am empatizat cu părintele ăsta.

Mă bucur c-ai schimbat roulurile tradiționale, că avem o mamă-medic care pune pîinea pe masă și un tată (naratorul) semi-casnic și istoric de artă. Mult de tot mi-a plăcut paralela dintre cartea la care lucrează Adam-tatăl, despre reconstruirea catedralei din Coventry după bombardamentul din al doilea război mondial, și strădania familiei de a-și reveni după incidentul medical. Mi-a plăcut și concluzia, că nu încetăm niciodată, ca părinți, să ne îngrijorăm pentru copiii noștri, și c-ar fi bine să luăm lucrurile încetișor, așa cum vin.

Iar Miriam este una dintre cele mai excepționale adolescente din literatură de care-mi amintesc eu acum (mai are Ali Smith una în ”The Accidental”, am uitat cum o cheamă).

Cine știe, ne-om mai citi, vedem noi. Spor!

L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: