Dragă Pat Barker,

pat barker

Profit de ocazia sărbătorilor și-ți trimit și eu o mică scrisoare și două vorbe despre cartea ta, pe care-am citit-o nu de mult, și care va încheia, cel mai probabil, anul de citit mitologie și reinterpretări mitologice.

Ce mi-a plăcut la The Silence of the Girls—fără legătură cu aliniatul astrelor și faptul că am citit-o la scurt timp după Iliada, fără să-mi fi propus—e că se încadrează cumva în curentul ăsta recent și necesar care dă voce femeilor și arată și un alt aspect al lumii, față de ce știam noi.

Sincer vorbind, eu sînt pentru lăsat istoria în pace, și mai ales literatura, și dacă Hamlet e bărbat, hai să-l lăsăm așa, și dacă războiaele au fost ale bărbaților, hai să le lăsăm lor, dar premisa ta a fost un pic diferită: ce e dincolo de tranșee, cine sînt cei care nu luptă, dar simt repercusiunile și sînt văzuți doar ca pradă de război, sclavi, nu oameni. Iliada prin ochii tăi nu e a eroilor, ci a femeilor care-și schimbă statutul și proprietarul în funcție de mofturile marilor bărbați ai istoriei. E Iliada plină de mizerie și șobolani, de ciumă, sînge și moarte. E Iliada unui Patroclu uman între dezumanizații de război și a unui Ajax suferind de șoc post-traumatic într-o epocă în care nimeni nu știa ce e asta.

Și totuși, nu știu cum, dar așa e, dragă Pat, recunoaște-o! e, în final tot Iliada lui Ahile. Dacă Briseis, sclava, spune că nu poate scăpa din povestea lui, cum am putea noi? Răzgîiat și infatuat, e totuși doar un oarecare bărbat, chiar dacă iubit de zei. Trebuie să recunosc că portretului pe care i l-ai pictat tu îi lipsește edulcorarea lui Miller din Cîntul lui Ahile (ceea ce e un plus pentru tine, dar nu neapărat un minus pentru ea), și cumva pare mai aproape de cum l-a văzut Homer și de cum l-am perceput eu însămi.

Mulțumesc deci, dragă Pat, mi-a plăcut cartea ta (suspine și lacrimi la moartea lui Patroclu, ca de obicei, indiferent cine-i scrie povestea, bag de seamă 😢).

Sărbători fericite, sănătate familiei etc. etc.
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: