Dragă Anna Burns,

Anna Burns milkman

Iată-ne ajunși la finalul unui an plin pentru tine. Nu garantez că dacă nu cîștigai Man Booker ajungeam să te citesc (știi tu teza lui Frank Zappa), dar oricum, din lista scurtă doar două cărți mi-au făcut cu ochiul, și-a ta era una dintre ele. În fine, mă bucur c-ai fost tu cîștigătoarea, mă bucur și că banii ăia chiar îți sînt de real folos financiar, e aproape șocant să citești cu cîtă durere (fizică) se poate scrie o carte, și pînă unde merge dedicarea. Deci eu, dragă Anna, ți-aș fi dat un premiu numai pentru asta!

Cît despre Milkman, ei bine, ce-aș mai putea spune eu, după ce-a puricat-o toată critica mapamondului? Poate doar să mă asigur că, dintre cititori, sînt în tabăra celor care-au apreciat-o, în ciuda etichetelor (ciudată, dificilă, solicitantă etc.) care i s-au pus.

E-adevărat că e solicitantă, că te trimite un pic la wikipedia dacă nu ești chiar pus la punct cu conflictele din Irlanda de Nord, că structura nu e chiar cea mai facilă, plus, desigur, celebrele personaje și locuri care nu au nume. Nu e un page-turner, cum s-ar zice, necesită un pic de atenție și concentrare, iar asta, în era cărților feel-good, s-ar putea să sperie cititorii obișnuiți să dea gata o carte în două zile.

Ce mi-a plăcut mie mult e faptul că nu doar povestești niște lucruri care s-au întîmplat în problematicii ani ’70, pe care tu însăți i-ai trăit, dar îți duci cititorul direct acolo, într-un Belfast nenumit, îi faci o baie de realism irlandez, cu toate normele societății și-ale epocii, unde totul funcțonează pe baza zvonurilor, a fricii și a suspiciunii. Să afle și el care e religia „corectă”, de ce nu e voie să-ți numești copilul Nigel sau Jason, ce se întîmplă în băile fetelor din baruri sau cînd un grup de femei se hotărăsc să organizeze primul grup feminist. Sau cînd „privește cerul” nu mai e un îndemn, ci o metaforă aproape impenetrabilă.

Nu știu cum va fi primită cartea ta în România (că nici domnul Saunders nu dă semne că ar avea vreun succes nemaipomenit), dar eu, dacă mă întreabă cineva, o recomand!

Sláinte!
L.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: