Dragă Marta Petreu (2),

Supa de la miezul noptii

După ce ți-am citit primul roman, Acasă pe Cîmpia Armaghedonului, pe care l-am și recomandat cît m-au ținut tastele, am zis că e musai să citesc orice ficțiune literară mai iese din mîinile tale. Și iată că, deși cu întîrziere, m-am ținut de cuvînt.

Să știi că mi-a plăcut încregătura de personaje secundare pe care le-ai creat în Supa de la miezul nopții, mica burghezie clujeană, lumea medicală și artistică, personaje care au și nume veridice (🖤 Pușa!), dar am avut o mică problemă cu creionarea personajelor principale feminine. Dacă nu ar fi fost detaliile biografice, nu prea aș fi făcut diferența dintre vocea lui Pauline și cea a Todorei. În plus, trebuie să-ți spun, dragă Marta, că mi-e greu să cred că un bărbat ar cunoaște și folosi mai mult decît culorile de bază, poate tu știi bărbați care folosesc ruginiu și bordo, eu nu. Altfel, cred că din Marcu ți-a ieșit un personaj grozav de dezgustător, un grobian cu pretenții de cult, care privește femeia ca pe un obiect și cam atît—foarte inspirate versurile din Don Giovanni, pe care le inserezi ici, colo.

Nu-ți ascund că mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre boala Todorei, ce a declanșat-o și cînd, la fel cum aș fi vrut să-mi fie mai clară atingerea îngerului. Dar poate că ambiguitatea asta face parte din farmecul și misterul poveștii, cine-a mai pomenit scriitor să-i servească pe tavă cititorului toate detaliile?

Dar, altfel, trebuie să-ți mulțumesc, că uite, mi-ai oferit o bucățică foarte interesantă din istoria Clujului din a doua jumătate a secolului trecut (timpul ăsta e foarte fluid, la tine, mereu a trebuit să socotesc cam prin ce decadă ne aflăm!), Cluj care e aproape un personaj secundar în sine, cu toate cartierele, străzile și instituțiile lui.

O să-ți mărturisesc cu sinceritate că tot primul tău roman îl prefer (Mica trebuie să intre în galeria personajelor feminine reprezentative din literatura noastră, să pornim o petiție, zic!), dar fii sigură că-s cu ochii pe proza ta în continuare.

Spor la scris!
L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: