Dragă Alejo Carpentier,

IMG_3282
 
Am, după cum vezi, obiceiul de-a te scoate din bibliotecă odată la 5-6 ani (pentru citit zic, că de șters de praf o fac mai des). Nu mă-ntreba ce impuls m-a făcut să iau de pe raft Concertul baroc tocmai acum—poate e totuși subconștientul care-mi transmite că, în mod neașteptat, muzica, și mai puțin literatura, e cea care mă trece prin vremurile astea. Știi tu, e pandemie, or fi ajuns știrile și la tine.
 
Citesc cu groază (bine, și un pic de gelozie, dar cel mai mult groază) despre Veneția și îmbulzeala de marinari, zarzavagii, cămătari, scribi și soldați amestecați cu doamne cu glezna fină și domni ascunși în spatele măștilor din catifea și mă gîndesc cu stupoare: nu, nu! Ce e cu voi oameni buni? De ce vă-ngrămădiți așa unii în alții? Trebuie să aplanăm curba! Cum să aduci 70 de măicuțe muzicante de la Ospedale della Pietà și să faci jam session cu Vivaldi, Scarlatti și Händel? Voi n-ați auzit de nenorociri? Abia cu vreo 30 de pagini în urmă îl pierdu stăpînul pe bietul Francisquillo în Havana, răpus de ciuma galbenă, și vouă vă arde acum de petreceri?!
 
Vezi, dragă Alejo, nimic nu mai e cum a fost, nici cărțile nu se mai citesc la fel, cui să-i mai priască acum concertele și piesele de teatru, mă gîndesc doar la cum ar trebui să stea oamenii la 2 metri distanță unul de celălalt, cum să te ții de după gît cu amicii, cum să sorbi vin de Monemvasia din același pocal cu ei cînd ar trebui să fii cu ochii-n 4 și suspicios peste măsură?!
 
Dacă e adevărat ce zici tu, că din povești se hrănește Marea Istorie și că orice viitor este fantastic, ei bine, atunci aștept cu nerăbdare să te citesc (și eventual să-ți scriu) din viitor, să-ți zic cît de fantastic e!
 
L.
 
P.S. Să știi că la noi Dan Stanciu ți-a ilustrat genial cartea, sper c-ai reușit s-o vezi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: