Dragă Benjamin Labatut,

Sper că scrisoarea mea te găsește sănătos, și dacă nu vaccinat, barem necovidat. Bănuiesc că ai emoții acum înainte de International Booker, și, chiar dacă nu le arăți, știm noi bine că în spatele fiecărui gigi duru cu tatuaje și geacă de piele se ascunde un suflet sensibil. Ocazie pentru care îți țin pumnii, este oportunitatea perfectă pentru a ajunge să fii tradus și în România, unde (sper că) se vor bucura și alții de cartea ta, și e, desigur, o excelentă ocazie și pentru mine să mă dau mare că te-am citit.

Îți mărturisesc că nu mai înțeleg nimic din cum se împarte proza în ziua de azi, ce e ficțiune și ce nu, unde e granița, dacă mai e, și dacă mai are ea vreo valoare. Pentru că Un verdor terrible (sau When We Cease to Understand the World, cum a fost ea tradusă în engleză) e acest mix de eseu cu ficțiune (un eseu, două povestiri și o nuvelă, spui tu prin interviuri), despre care John Banville a zis că mai bine i-am spune direct roman nonficțional, din moment ce majoritatea personajelor sînt personalități istorice, iar narațiunea e bazată și ea pe fapte concrete. Ader și eu la părerea lui, dar și mai mult ader la ce zicea Andreea (poate n-o știi tu, dar vă fac cunoștință cu prima ocazie)—important e că în felul ăsta se scrie nonficțiune de o mai bună calitate literară, și aici cred că sîntem cu toții de acord.

Mulțumesc deci, dragă Benjamin, pentru această carte despre idei radicale și limitele științei și ale cunoașterii, pe care am citit-o cu multă curiozitate, iar uneori chiar cu șoc și groază. Mă bucur că, deși în timp ce citeam m-am simțit uneori ca Adrian Leverkühn și Serenus Zeitblom la prelegerile despre Beethoven, totuși nu ai scris o carte pentru olimpicii naționali la științe exacte, în ciuda faptului că personajele tale sînt chimiști, fizicieni și matematicieni responsabili pentru unele dintre cele mai importante descoperiri din secolul trecut.

Nu-ți mai răpesc acum din timp, poate ești ocupat cu interviuri și lucruri serioase, ne mai auzim!
¡Suerte!

L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: