Dragă Ioana Pârvulescu,

Pentru că nu eram pe vremea aceea conștientă de existența ta—dar a avut grijă alș de asta și m-am dus să cumpăr de urgență Întoarcere în Bucureștiul interbelic imediat ce am văzut că a scris el pe undeva (Dilema?)—mi-a scăpat prima ediție din Alfabetul doamnelor: de la doamna B. la doamna T., mie și probabil altora. Dar poate a fost mai bine așa, uite acum avem ediție revizuită, cu capitole noi, deși coperta… (nu intru în detalii, dar o prefer pe cea originală.)

Mă întreb, așa, cu un pic de cinism și un strop îngrijorare, cine mai citește azi teorie literară, în afară de (potențialii) studenți la litere, poate criticii și unii cititori răzleți. A fost amuzant, recunosc, demersul ăsta de subliniat cu creionul, pus smiley faces ici și colo și făcut liste de cărți pe care le-am trecut poate prea ușor cu vederea la vremea lor sau de existența cărora am uitat ori n-am știut niciodată.

Mi-a plăcut să citesc despre femeile din literatura noastră, m-am tot enervat, înainte să încep să citesc, pe titlul ăsta (că doar om fi avut noi o Ană cu care să începi alfabetul, iar Zoițica putea să-l încheie cu succes, cred), pînă mi-am dat seama, citind, că alfabetul tău nu e alfabetic lol, ci cronologic. Alfabetul se oprește la interbelic, și e oarecum de înțeles, dacă ne uităm la preocupările tale, deși poate că pe undeva mi-ar plăcea ca cineva, cîndva, să continue acest demers. Să nu uit să zic și că e important și foarte relevant faptul că femeile alfabetului tău sînt puse în context nu doar cu literatura epocii sau a epocilor care le-au precedat, dar și în contextul, mai larg, al literaturii universale, unde Proust, Mann, Flaubert, Tolstoi își fac destul de des apariția.

Mulțumesc, deci, pentru cartea asta, acum nu-mi rămîne decît să mă pun pe săpat după volume de la 1840!

Spor la ce mai scrii etc. etc. ❤️

L.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: