Dragă Agota Kristof (3)

Așa cum ți-am promis acum patru ani cînd am citit ”Marele caiet”, prima parte a Trilogiei gemenilor, am revenit în sfîrșit, acum că am citit și celelalte două părți, să-ți spun cu ce-am rămas din cărțile tale.

După cum ți-am mărturisit și anul trecut, cînd am citit ”Hier”, am convingerea că existența ta e strîns legată de tot ce relatezi tu aici în trilogie (sau oriunde), și că o fi ea ficțiune, dar totul are ca punct de pornire războiul și efectele lui dezastruoase asupra istoriei și condiției umane: groaza, tristețea, singurătatea, dezrădăcinarea, nevoia fiecăruia de iubire, de a fi înțeles și de a-și spune povestea, lucruri pe care le-ai trăit și la care revii într-o formă sau alta în toate cărțile tale.

E o experiență ciudată a celui care te citește, dragă Agota, frazele scurte și precise reflectă exact situația celui aflat în situația de a-și pierde limba maternă (despre care țin minte că spuneai că franceza a ucis-o), care e obligat să se exprime într-o limbă care nu e a lui, pe care o învață de nevoie și în care nu se va simți niciodată 100% confortabil.

Dar în ciuda acestei aparente simplități, răzbate din scrisul tău o intensitate aproape nebănuită, la care se mai adaugă și labirintul creat de personaje și vise, așa încît la final cititorul rămîne de-a dreptul confuz: ce s-a întîmplat de fapt și cine e cine în toată povestea asta? Nu sînt pe deplin lămurită, dar ce e sigur e că trilogia ta rămîne una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit anul ăsta.

Și sînt convinsă ne mai întîlnim, într-o limbă sau alta! 🤍
Szia! 


L.

P.S. Cartea ta e, după cum știi, epuizată în limba română de foarte mulți ani, eu am găsit-o, din fericire, în alte limbi. Poate vorbești acolo la editură să te reediteze, poate mai apar și niște traduceri noi, cine știe?!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Site web construit cu WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: